To wyśmienite ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy, że w kuchennej szafce masz krakersy, które wykorzystasz do wykonania tego specjału.
Wymiary formy: 24×28 cm
Składniki:
1 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
około 250 g krakersów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę.
Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.